Praktische infothatslife

  • Spelsoort: strategiespel
  • Spelduur:  > 30'
  • Aantal spelers: 2 - 6
  • Leeftijd: 8+
  • Jaar van uitgifte: 2005
  • Uitgegeven bij Vendetta Games, Ravensburger
  • Auteur: Wolfgang Kramer, Michael Kiesling
  • Prijs: 11 €

Eerste indrukken

Voor me staat een doos in opvallende kleuren, met een schets van een vogel die de bek gesnoerd wordt door een worm en een uitroepteken van jewelste in de naam van het spel: That's Life! Niet meteen een kunstwerkje zoals bij sommige andere spellen, maar toch had deze verpakking mijn aandacht ook al getrokken tijdens onze vorige spellenavonden.

Na het openen van de doos zie ik in een ordelijke schikking de spelerspionnen, de 8 wachterspionnen en een hele reeks achthoekige tegels waarmee we blijkbaar zelf nog ons spelbord dienen op te stellen. De schetsen op de tegels zorgen voor een fris ogend geheel, maar tijdens het spel blijkt al vanaf de eerste beurten dat ik enkel nog op de waarde van elk speelveld let.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

  • 32 looptegels:
    • 8 groene plustegels
    • 18 rode mintegels
    • 6 beige gelukstegels
  • 1 starttegel (blauw)
  • 1 doeltegel (oranje)
  • 18 speelfiguren: 3 van elk in de kleuren rood, blauw, groen, geel, zwart en oranje
  • 8 wachters
  • 1 dobbelsteen

Korte beschrijving

Een spel als het leven; soms zit het mee, soms zit het tegen! Met geluk en handigheid proberen de spelers zoveel mogelijk plus- en gelukstegels te winnen en de mintegels te vermijden. Wie zo aan het eind de meeste punten heeft weten te verzamelen, is de winnaar.

Spelervaring

Voorbereiding

Vooraleer het spel kan beginnen, dienen de tegels in de juiste volgorde neergelegd te worden. Dit wordt het parcours dat de pionnen moeten volgen. De wachters nemen hun plaatsen in op de gelukstegels en op de meest waardevolle plustegels. Elke speler kiest een kleur en zet zijn drie pionnen op de starttegel. Daarna wordt een startspeler gekozen, hij krijgt de dobbelsteen. 

Het spel

De manier om punten te verzamelen is even eenvoudig als origineel: een speler die met zijn pion als laatste een looptegel verlaat, moet deze tegel nemen en open voor zich neerleggen. Groene plustegels leveren evenveel punten op als de waarde die erop staat. De rode mintegels leveren zoveel minpunten op als hun waarde. Maar pas op, want het geluk kan keren: wie een gelukstegel kan veroveren, mag de waarde van één van zijn mintegels omzetten in een pluswaarde!  Wanneer alle pionnen de doeltegel bereikt hebben, wordt de speler met de meeste punten uitgeroepen tot overwinnaar.

Er wordt gespeeld met de wijzer van de klok mee. Wie aan de beurt is, gooit de dobbelsteen en verplaatst één van zijn pionnen of één van de wachters. Wanneer hij bij het verplaatsen van zijn pion een tegel leeg achterlaat - en er dus geen andere pionnen of wachters meer op staan - moet de speler deze tegel uit het speelveld halen en bij zich nemen. Het parcours wordt zo dus één tegel korter.

De leukste kant van het spel is dat je ook een wachter mag verplaatsen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er minstens één spelerspion (van jezelf of van een medespeler) op dezelfde tegel staat als deze wachter. Zo kan je ervoor zorgen dat je in je volgende beurt een plustegel of gelukstegel als laatste verlaat of dat je een mintegel niet moet oppakken omdat er een wachter naast je staat. Maar de meer tactische spelers zullen niet nalaten om hiermee ook de plannen van hun medespelers in de war te sturen...

Mijn waardering

That's Life! is een spel dat vooral spelers zal aanspreken die houden van een gezonde portie geluk. Tactische spelers zullen merken dat de dobbelsteen een te grote invloed heeft op het verloop van het spel om de situatie in hun voordeel om te buigen. Persoonlijk vind ik het echter altijd leuk wanneer een spel ook toelaat om je medespelers een peer te stoven, en dat zit er hier wel in. Na het spel enkele keren gespeeld te hebben ben ik er wel van overtuigd dat dit een spel is dat het best tot zijn recht komt wanneer er minstens vier spelers meedoen. De interactie tussen de spelers en het geluk dat steeds van kant wisselt zorgen er daarbij dan voor dat ook de laatste met een glimlach de tafel verlaat. 

Markant detail...

Er zijn inmiddels ook twee uitbreidingen bij dit spel verschenen. In de eerste speelt de vogel Flixxy (die van op de doos) een rol en in de tweede kunnen de pionnen een hoed dragen!

Links