Spelcarrousel

met de steun van stad Vilvoorde

Dobble

Praktische infoDobble

 • Spelsoort: kaartspel - reactiespel
 • Spelduur: 5' à 10'
 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Jaar van uitgifte: 2010
 • Uitgegeven bij Asmodee
 • Auteur: Denis Blanchot
 • Prijs: ... €

Eerste indrukken

5 spellen in 1 doosje. Ik maakte voor het eerst kennis met Dobble toen ik voor Asmodee een demo ging doen bij De Banier te Mechelen. Het concept van het metalen blikje (trouwens ook zo voor Digger) sprak mij wel direct aan. De mooie ronde kaarten liggen gemakkelijk in de hand. Het winkelende volkje was ook meteen geïntereseerd en op het einde van de dag was Dobble het meest gespeelde spel. Reactiespellen zijn niet direct mijn ding, maar dit kleine blikje wil ik graag openen.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (6 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (6 Votes)

Spelmateriaal

 • 55 ronde kaarten met telkens 8 symbolen
 • 5 kaarten met spelregels

Korte beschrijving

Dobble is een observatie - en snelheidspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan, vijf spelvariaties en je bent vertrokken! Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Het belangrijkste met dit spel is dat je je amuseert!

Spelervaring

Het spel
In het doosje zitten 5 spelmogelijkheden, maar het concept blijft steeds onveranderd. De bedoeling is om zo snel mogelijk de twee unieke symbolen te vinden en te benoemen. Alle spelers spelen steeds terzelfdertijd, dus de snelste wint!!!
Enkele spelmogelijkheden (en tevens mijn favorieten): Deze keuze zijn wel de eenvoudigste spellen en goed speelbaar met kinderen. Dobble2
 • Vicieuze cirkel: meng de kaarten en geef elke speler één kaart die hij voor zich neerlegt. De resterende kaarten worden open in een stapel in het midden van de tafel gelegd. Gelijktijdig draaien de spelers hun kaart om en het spel begint. De spelers moeten nu om ter snelst het identieke symbool benoemen en mogen dan de kaart nemen en bovenop hun vorigez kaart leggen. Als de stapel in het midden van de tafel leeg is wint de speler die het meeste kaarten heeft kunnen nemen tijdens het spel.
 • Omgekeerd: meng de kaarten en verdeel ze onder de spelers. leg één kaart in het midden van de tafel. draai deze kaart om en vanaf dan mogen de spelers weer het identieke symbool zoeken dat overeenkomt met hun kaart. Diegene die het symbool als eerste kan benoemen mag zijn kaart op de kaart in het midden van de tafel leggen en het spel gaat door tot één speler zijn stapeltje volledig kwijt is. Hij/Zij is de winnaar.
 • De hete patat: per beurt verdeel je één kaart per speler die ze verborgen houden onder een hand. De resterende kaarten gaan aan de kant tot de volgende beurt. Het doel is nu om ter snelst zijn eigen kaart kwijt te spelen, weer volgens hetzelfde spelprincipe. De spelers draaien gelijktijdig hun hand met de kaart erin om. Speler die een identiek symbool herkend op de kaart van een andere speler mag zijn kaart op die van de andere speler leggen. De laatste speler die alle kaarten in zijn hand heeft verliest deze beurt, hij moet deze kaarten als negatieve punten bij zich houden. de tweede ronde verloopt op dezlfde manier en er wordt gespeeld tot alle kaarten op zijn. de speler met de meeste kaarten in zijn bezit verliest het spel.
 • ...

Mijn waardering

Dobble is een reactiespel zoals er wel meerdere zijn zoals bijvoorbeeld Jungle Speed. Ik heb het al gezegd, het is niet meteen mijn ding, maar dat ligt vooral aan mezelf, waarmee ik wil zeggen dat ik niet goed ben in het genre. Dus ik neem dit volledig voor mijn rekening. Dat wil niet zeggen dat ik Dobble geen goed spel vind. Enkele positieve punten: het is een snel spel, enkele minuten en het is al gedaan. ideaal voor (jonge) kinderen. De kaarten zijn eenvoudig maar mooi. De ronde kaarten geven iets extra aan het spel en zij liggen goed in de hand. Een nadeel is misschien dat de kaarten nogal glad zijn, wat maakt dat de stapel gaat schuiven, zo komen de symbolen van onderliggende kaarten zichtbaar wat de kans op vergissingen vergroot. Er zijn 22 verschillende symbolen die kunnen voorkomen in verschillende grootte, dit zorgt ervoor dat de herkenning niet altijd even vlot gaat. Soms krijg je te horen dat op een kaart geen enkele symbool overeenkomt, maar dat kan niet natuurlijk. Nog een voordeel zijn de 5 verschillende minispelletjes, zij zorgen voor meer dan voldoende afwisseling zodat Doble niet te snel zal gaan vervelen. ik ben er zeker van dat de creatievelingen onder ons zeker nog een paar varianten kunnen bedenken.
Dobble is een leuk tussendoortje, dat in de spellenclub wel eens aan bod komt als enkele mensen wat moeten wachten om aan te sluiten bij een nieuw spel. het gaat er dikwijls wel hard aan toe, en spelers die Jungle speed kennen gaan ervan uit dat wie eerst zijn hand op de kaart legt deze mag claimen. Een tik van een ring kan hard aankomen. 

Markant detail...

Hoe zou men deze kaarten gemaakt hebben: 55 verschillende kaarten, 22 verschillende symbolen, op elke kaart 8 symbolen, en op elke kaart één (en slechts één) symbool dat overeenkomt met een symbool op gelijk welke andere kaart. Een mooi vraagstuk voor de wiskundigen onder ons. Ik ga er mijn hoofd niet over breken, voor mij telt het spelplezier en dat was er volop bij Dobble!

Links