Praktische info
- Spelsoort: bordspel
- Spelduur: 20'
- Aantal spelers: 2 of 2 teams
- Leeftijd: 7+
- Jaar van uitgifte: 1996
- Uitgegeven bij Art of Games en Asmodée
- Auteur: Phillippe Deweys
- Prijs: ca 25 €
Eerste indrukken
Mijn eerste kennismaking met Avalam was op Spel 2009 te Broechem. Asmodée demonstreerde dit spel in een reuzengrootte versie. Het bord heeft een mooie vormgeving. De rode en gele stukken contrasteren mooi tegenover het zwarte speelbord. Het is een abstract legspel, dus heb ik altijd wel wat voorbehoud, maar dit ligt niet aan het spel maar aan mezelf.
Waardering
Originaliteit |
Visuele afwerking |
Speelplezier |
{extravote 1} |
{extravote 2} |
{extravote 3} |
Spelmateriaal
- Spelbord
- 2 x 24 stukken in twee kleuren
- Spelregels
Korte beschrijving
Probeer op het einde van het spel zoveel mogelijk torens te hebben met jouw kleur bovenaan. Iedere speler verplaatst om beurt een pion van eender welke kleur. Elke pion of toren moet steeds op een andere pion of toren terecht komen. Maar let op, een toren mag slechts vijf hoog zijn! Goed nadenken en strategisch verplaatsen is de boodschap!
Spelervaring
Voorbereiding
De pionnen worden verdeeld over de 48 gaten van het spelbord, kleur afwisselen. Het gat in het midden blijft leeg.
Regels
Elke speler (of team spelers) kiest zijn kleur.
DOEL VAN HET SPEL : een maximum aantal torens van 1 tot 5 pionnen bouwen met een pion van zijn eigen kleur bovenaan. Een speler wordt eigenaar van een toren wanneer een pion van zijn kleur er de top van bezet. Een alleenstaande pion of een toren van minder dan 5 pionnen worden eveneens beschouwd als een toren.
Verplaatsing
Iedere speler maakt één enkele verplaatsing, in gelijk welke richting (horizontaal, vertikaal, diagonaal) met gelijk welke pion (of stapel pionnen) van gelijk welke kleur.
Deze beweging bestaat erin één of meerdere verplaatste pionnen op elkaar te stapelen op een gat dat direct grenst aan een ander bezet door één of meerdere pionnen.
Men is verplicht om de hele stapel te verplaatsen. Dit wil zeggen dat een stapel alleen mag vermeerderen, nooit verminderen. Het is niet toegelaten een pion te plaatsen op een leeg gat. Dit blijft definitief leeg. Een pion of toren die helemaal afgezonderd is kan dus niet meer van eigenaar veranderen.
Einde van het spel
De speler is verplicht te spelen zolang het mogelijk is zich te verplaatsen. Het spel is gedaan, zodra het niet meer mogelijk is zich nog te verplaatsen. Men telt dan de pionnen van elke kleur die op de top van de resterende torens liggen. De overwinnaar is degene die de meeste torens telt.
OPGEPAST! Of een toren uit 1, 2... of 5 pionnen bestaat, hij telt slechts voor één pion.
Mijn waardering
Aavalam is een abstract spel en dit type van spellen zijn niet direct mijn ding, maar toch speel ik graag af en toe een potje, liefst tegen iemand die het spel nog nooit heeft gespeeld (hahaha, ...). Avalam is een eenvoudig uit te leggen spel, je bent zo met de spelregels weg. Maar het spel winnen is een ander paar mouwen. Een beginneling zal het bijna zeker van een ervaren speler verliezen. Enig doorzicht in de mogelijke bewegingen van de pionnen en torens is echt noodzakelijk. Spelers die enkele stappen meer kunnen vooruitdenken halen het meestal wel.
Een spel met twee teams is ook mogelijk. Het verruimt de gedachtengang, maar het risico op hele lange denkpauzes en discussies binnen het team is zeer groot. Het andere team blijft dan werkloos achter. Het kan handig zijn om vóór het begin van het spel hierover afspraken te maken, door bijvoorbeeld een zandloper in te schakelen.
Markant detail...
Op de promotiestand van Spelcarrousel tijdens de cultuurmarkt te Vilvoorde was Avalam dé publiekstrekker. Er werd meestal in teams gespeeld en er werd aardig wat gevloekt en gesakkerd wanneer het effect van een zet duidelijk werd.
Links