Praktische infoAve_Caesar1

  • Spelsoort: bordspel
  • Spelduur: 30' à 60'
  • Aantal spelers: 3-6
  • Jaar van uitgifte: 2006 (1989 origineel)
  • Uitgegeven bij Ravensburger
  • Prijs: 22,00 €

Eerste indrukken

Brood en spelen! Ben Hur! Het oude Rome! Het heeft ons altijd al beziggehouden. Het zijn dankbare thema's voor geschiedenislessen, boeken, strips, films en ook spellen. De fraaie doos brengt je meteen in de juiste stemming. Het dubbelzijdige spelbord, de paardenspannen, de kaarten en munten zijn heel mooi van vormgeving en tekening.  Een doos met opbergvakken en opbergzakje houdt alles mooi op zijn plaats in de doos, zodat deze al eens ondersteboven, de verhuis naar de spellenclub kan overleven zonder een puinhoop aan te treffen. Met 'brood en spelen' probeerden de Romeinse keizers de bevolking tevreden te houden, ik denk dat het met dit spel ook wel zal lukken.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

  • 1 dubbelzijdig spelbord
  • 6 paardenspannen
  • 6 munten
  • 144 kaarten (6 kaartendecks van 24 kaarten)
  • opbergzakje

Korte beschrijving

Wie is de beste wagenmenner van Rome? Maximaal 6 paardenspannen strijden in de arena om te bepalen wie zich de beste wagenmenner van Rome mag noemen. Wie zijn paardenspan door het handig inzetten van zijn kaarten na drie ronden als eerste over de eindstreep weet te rijden, wint en krijgt de meeste lauwertakken (punten). Wie na een aantal wedstrijden de meeste punten heeft is de met roem en eer overladen winnaar.

Spelervaring

Voor het spel:
 
In gezamelijk overleg wordt een parcours gekozen.
De spelers kiezen een kleur en nemen een paardenspen, een munt en de 24 bewegingskaarten in dezelfde kleur. Goed om weten is dat de totale som van de bewegingspunten nogal aan de krappe kant is om de volledige 3 ronden af te leggen.
De startposities worden bepaald: iedere speler trekt een kaart uit zijn deck, de hoogst mag zijn paardenspan op startplaats 1 zetten, enzovoort tot alle spelers op de startpositie staan.
De spelers nemen de 3 bovenste kaarten van hun deck in de hand.

Tijdens het spel:

De spelers leggen om beurt een bewegingskaart af (op de aflegstapel) en voeren het aantal stappen voorwaarts uit.
Regels tijdens de beurt:
  • Er geldt een zetplicht, je bent dus verplicht een kaart uit te spelen en de zet uit te voeren
  • Je mag enkel voorwaarts bewegen, dus niet zijwaarts
  • Je mag van spoor wisselen als er geen muur tussen de sporen aanwezig is
  • Jer mag niet over andere paardenspannen springen
  • Als je op kop ligt mag je een 6-kaart uitspelen (behalve op de startpositie)
  • Wie zijn laatste kaart heeft uitgespeeld vóór het bereiken van de eindstreep is uitgeschakeld
Na het uitvoeren van zijn beweging neemt hij een nieuwe kaart van zijn trekstapel.
De keizerlijke passage: In de loop van de wedstrijd moet je één keer de keizerlijke passage inrijden om hulde te brengen aan de keizer. Dus in de eerste of in de tweede ronde moet je je paardenspan op één van de velden in de passage tot stilstand brengen en je munt afgeven.

Einde van het spel:

De speler die als eerste de eindstreep haalt na 3 ronden en een tussenstop in de keizerlijk passage wint het spel en krijgt 6 punten. de tweede krijgt 4 punten, de volgende spelers krijgen elk 1 punt. De zesde speler krijgt niets.
Wie na 4 wedstrijden de meest epunten heeft, is de winnaar van dit toernooi en is de beste wagenmenner van Rome.

Mijn oordeel:

Ave Caesar is een veel betere versie van het gekende paardjesspel met de dobbelstenen waar de geluksfactor nog veel groter is.
Ave caesar is dus een racespel dat toch wel wat taktisch spel vereist. Je weet dat je te weinig bewegingspunten hebt om de hele wedstrijd in de buitenbaan te rijden. Dus als je de wedstrijd wil beeindigen kan je maar beter slim spelen om in de binnenbaan te geraken. Je kunt mekaar ook flink hinderen in de wegversmallingen. Mekaar naar de buitenbaan drummen wordt de nationale sport in dit spel. Let vooral op bij de keizerlijke passage, dat je al in de meest gunstige baan zit of je zou wel eens de afslag kunnen missen. Gebeurt dit in de eerste ronde dan is dat nog overkomelijk, maar als het in de tweede ronde gebeurt is het fataal.
Het spreekt voor zich dat dit spel best met 4, 5 of 6 spelers gespeeld wordt. De arena van het circus is dan eigenlijk constant te smal.
Je moet elke beurt een nieuwe kaart trekken, dus de geluksfactor in het spel is wel voortdurend aanwezig. Voor mij is dit echter geen probleem omdat je dit spel vooral speelt om u te amuseren, de olympische gedacht achtena. En mekaar eens flink koeioneren zorgt voor een goede dosis plezier en gelach rond de speltafel. 

Markant detail...

Op de spellendoos en in de spelregels staat de minimumleeftijd van 12 jaar aangegeven, maar dat is totaal onjuist. Je kan dit spel zeker met ook kinderen van jongere leeftijd spelen. tenslotte moet je maar tot 6 kunnen tellen. Op de website van Ravensburger is dit inmiddels aangepast tot een meer logische 8+. En dan nog dit, je kunt het spel ook met 2 spelers spelen, al valt dan wel een stuk spelplezier weg.

Links