Praktische infoBonbons

  • Spelsoort: Geheugenspel
  • Spelduur: 10' à 20'
  • Aantal spelers: 2-6
  • Leeftijd: vanaf 7 jaar
  • Jaar van uitgifte: 2011
  • Uitgegeven bij Game Works
  • Auteur: Marc André
  • Prijs: 12,5 €

Eerste indrukken

Echt een heel mooi, authentiek snoepdoosje met een mooie strik erop!  Ik heb voor mij het spel Bonbons van Game Works, een geheugenspel voor 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar. De inhoud ziet er heel degelijk uit: mooi snoepgoep, echt om in te bijten ... maar karton smaakt niet zo lekker. "Een schattig Memoryspel maar toch een beetje anders", lees ik op de website van Game Works ... Ik ben nieuwsgierig!

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

  • 32 ronde tegels met 8 soorten snoep in 4 kleuren
  • 32 vierkante tegels met dezelfde snoepsoorten
  • 3 geldtegels
  • 1 lege verpakkingtegel

Korte beschrijving

De vierkante tegels worden gerdekt in een groot vierkant in het midden van de tafel gelegd. Iedere speler krijgt 4 ronde gerdekte tegels. de bedoeling is om als eerste al je tegels om te draaien. Hiervoor is het van belang om goed op te letten en goed te memoriseren wanneer de andere tegels omgedraaid worden. Het is een memoryspel maar inderdaad, een beetje anders!

Spelervaring

Het spel

Schudt de 36 vierkante tegels en plaats ze gedekt in een vierkant van 6 x 6 in het midden van de tafel
Schudt de 32 ronde tegels en geef er elke speler 4. De spelers leggen de tegels zonder ze te bekijken gedekt voor zich neer. De resterende ronde tegels zijn niet nodig in het spel.
 
Het spel wordt in wijzerszin gespeeld, de jongste speler mag beginnen.
Op zijn beurt mag een speler een vierkante tegels omdraaien en vervolgens een ronde tegel. Alle spelers moeten de omgedraaide tegels kunnen zien.
Als de twee tegels 100% gelijk zijn (zelfde snoep en zelfde kleur) blijven zij zichtbaar in het spel. De zelfde speler mag dan nog een beurt spelen.
Als de tegels niet identiek zijn worden zij terug omgedraaid en is de volgdende speler aan de beurt.
Je mag ook eerst een ronde en dan een vierkante tegel omdraaien.
Als je een vierkante tegel omdraait en je bent zeker dat je geen match kan vinden ben je niet verplicht om een ronde tegel om te draaien, zo voorkom je diefstal van je tegels.
 
Diefstal / Stelen: als je een gelijke ronde tegel vindt voor een andere speler dan mag je deze omgedraaide tegel voor je leggen en een gedekte tegel van u in de plaats leggen. 
 
Geldtegels: Als je eerste tegel een geldtegel is mag je verder zoeken naar de twee andere geldtegels. In het geval dat je ze alle drie vindt plaats je deze op één van je gedekte ronde tegels. Deze tegel geldt als een gevonden tegel.
 
Lege verpakkingtegel: geen geluk! De speler die deze tegel omdraait laat deze open op de plaats liggen waar hij hem gevonden heeft. Hij neemt een extra ronde tegel en legt deze gedekt bij de vier andere tegels voor hem neer.


Einde van het spel: de speler die al de tegels die voor hem liggen (4 of 5) als eerste kan omdraaien wint het spel.

Bonbons1

Mijn waardering

Bonbons is inderdaad een geheugenspelletje dat wat anders is dan gewoonlijk. het thema blijft identiek: twee tegels omdraaien, en als die gelijk zijn dan blijven zij open liggen. Het speciale aan dit spel is dat iedere speler 4 ronde tegels voor zich heeft liggen en dat het die tegels zijn die bepalen wie het spel wint. Om komt er dus op aan om heel oplettend te zijn en ook goed de tegels van de tegenspelers te memoriseren. Voor je het weet krijg je de kans om tegels te stelen bij andere spelers en dat maakt het spel juist wat interessanter.
Toch blijft het spel nog heel goed speelbaar met kinderen. De regels blijven vrij eenvoudig en het spel duurt niet te lang. Maar met volwassenen speelt het spel ook heel lekker, zeker met vier of meer spelers wisselen de ronde tegels geregeld van plaats en is het tot op het laatste moment niet zeker wie er zal winnen. En als familiespelletje is dit een heel leuk spel. Memoryspelletjes geeft de kinderen de kans om vlotjes van hun ouders te winnen, en dat heeft niets te maken met intelligentie. 
het spelmateriaal is allemaal heel degelijk en kan tegen een stootje. het is gemaakt om zeer veel te spelen en ik twijfel er niet aan de de kinderen zeker vragende partij zullen zijn.
Bonbons is een heel leuk geheugenspelletje, dat snel speelt en waar het stelen-element voor een extra leuke toets zorgt. Goed gevonden ...!

Markant detail...

De tekenaar van al dat lekkere snoepgoed is Mathieu Leyssenne. Hij is met Bonbons niet aan zijn proefstuk toe in de spellenwereld. Andere spellen zoals Animalia, Jamaica, Koehandel Master, Chinatown, Metropolis, enz... dragen zijn signatuur. 

Links