Praktische info
- Spelsoort: taktisch bordspel
- Spelduur: 60' - 150'
- Aantal spelers: 2-5
- Jaar van uitgifte: 2005
- Uitgegeven bij: Ystari, QWG games
- Prijs: 35 €
Eerste indrukken
Een pak materiaal dat allemaal in één ruimte in de doos moet opgeborgen worden, daar gaat mijn zin voor ordelijkheid. Gelukkig zijn er voldoende plastiek zakjes bijgeleverd om alles wat te sorteren. Het spelbord oogt heel mooi. Het zeer kleine lettertype op de spelregels nodigt niet direct uit om te beginnen lezen, maar je moet er door. Gelukkig vind ik snel wat hulpmiddeltjes op internet (stappenplan per ronde, overzicht van de gebouwen), allemaal mooi gemaakt door mensen met veel meer tijd dan ik, maar respect...
Waardering
Originaliteit | Visuele afwerking | Speelplezier |
{extravote 1} | {extravote 2} | {extravote 3} |
Spelmateriaal
- Spelbord
- 1 Stadhouder + 1 provoost
- 1-dinar en 5-dinar munten
- 6 arbeiders, 7 markeerschijven en 20 huizen in elke kleur
- 40 gebouwen
- 140 grondstoffen
- Spelregelboekje
Korte beschrijving
1289. Om de grenzen van het Franse Koninkrijk te versterken besluit Koning Philip de Schone om een nieuw kasteel te bouwen. Op dat moment is Caylus nog een kleine nederzetting, maar al heel snel verzamelen zich hier veel arbeiders en ambachtslieden, allemaal aangetrokken door de goede vooruitzichten. Rondom het bouwterrein verrijst langzaam een stad. De spelers kruipen in de huid van bouwmeesters. Door het kasteel te bouwen en de stad te ontwikkelen verdienen ze prestigepunten en zodoende de gunst van de koning. Als het kasteel gebouwd is, wint de speler die het grootste aantal prestigepunten heeft verdiend.
Het spel verloopt in 7 fasen:
- Fase 1 : inkomen ontvangen: iedere speler ontvangt een loon van de bank
- Fase 2: arbeiders aan het werk zetten: dit is de kern van het spel. Om de beurt plaatsen de spelers hun arbeiders tot iedereen heeft gepast.
- Fase 3: activeren van speciale gebouwen: je ontvangt de gevolgen van het plaatsen van arbeiders op de poort, het wisselkantoor, het koopmansgilde, het tornooiveld, de stallen en de herberg
- Fase 4: de provoost verplaatsen: de positie van de provoost bepaalt welke gebousen zullen geactiveerd worden.
- Fase 5: gebouwen activeren: vanaf de brug tot aan de provoost worden de gebouwen geactiveerd. De speler die een arbeider in een geboyuw plaatste mag de actie daaraan verbonden uitvoeren. het kan hem grondstoffen of geld opbrengen of hem de kans geven om nieuwe gebouwen te zetten.
- Fase 6: het bouwen van het kasteel: de spelers die arbeiders in het kasteel hebben geplaatst moeten nu een deel van de kerkers, de muren of de torens bouwen. dit kost grondstoffen en je kunt ze maar best in je bezit hebben anders verlies je prestigepunten
- Fase 7: einde van de ronde: de stadhouder wordt vooruitgeschoven ifv de plaats van de provoost en als die aankomt op een vak met een scoreteken wordt er afgerekend. Hier is het om de prestigepunten en de koninklijke privileges te doen.
De winnaar: Het spel is ten einde als de sector van de torens is afgerekend. De speler met de meeste prestigepunten wint het spel.
Spelervaring
Ik had al ervaring met de kleinere versie ‘Caylus Magna Carta’ (werd nog gespeeld op de spellenclub). Tijdens het eerste spel kun je overdonderd worden door het materiaal en de vele spelregels. Je hebt enorm veel mogelijkheden en die veranderen steeds gedurende het spel. Je hebt altijd wel iets te kort, geld of grondstoffen, zodat je voortdurend voor belangrijke keuzes komt te staan. Ga je voor geld, grondstoffen, gebouwen of speel je enkel voor de prestigepunten. De factor geluk is in dit spel heel laag. Je bent zelf verantwoordelijk voor al je beslissingen, maar je tegenstanders kunnen je hierin serieus dwarsbomen. De provoost komt dan ook niet zelden roet in het eten strooien. In het spel moet je de acties en de voorraad aan grondstoffen van je tegenstrevers goed in het oog houden. Zo kan je wel wat anticiperen op mogelijke spelsituaties. Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt neem je best voldoende tijd. In het begin moet je aan enorm veel dingen tegelijk denken. maar zo vliegt de tijd en de ongeveer twee uren tijdsduur van het spel vliegen dan ook snel voorbij. Caylus vind ik een echte topper. In de ranglijst op www.boardgamegeek.com staat dit spel vandaag op de 10de plaats. Van mij krijgt dit spel een dikke 9/10
Markant detail...
De prijzenkast van caylus is gewoon indrukwekkend. In 2006 won het o.a. de Nederlandse Spellenprijs en de Deutscher Spiele Preis.
Links
- Website van QWG Games (hier kan je ook het handige stappenplan per e-mail bestellen)
- Bespreking op Boardgamegeek
- Bespreking op Anderspel