Praktische infoHerders-en-Schapen

  • Spelsoort: taktisch legspel
  • Spelduur: 30 minuten
  • Aantal spelers: 2-4
  • Jaar van uitgifte: 2004
  • Uitgegeven bij: 999games
  • Prijs: 20 €

Eerste indrukken

Herders, schapen en wolven, het is een gekend en leuk concept. De doos oogt grappig en mooi en brengt je meteen in de juiste stemming om dit spel uit te proberen. Gelukkig zijn de spelregels niet te uitgebreid en je hebt ze dan ook rap onder de knie.  Het spel doet wat aan Carcassonne denken met de tegeltjes en de manier waarop ze moeten gelegd worden. Na het spel kan alles weer netjes en ordelijk in de doos worden opgeborgen, en dat vind ik zeker een pluspunt.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

SpelmateriaalHerdersenSchapen_2

1 starttegel
4 kleurtegels met vraagteken en de kleuren van de spelers
4 herdertegels, 1 per kleur, met aan beide zijden een herder met een lam en een schaap
68 tegels met aan beide zijden afbeeldingen van dorp, schapen, bos, wolven en jagers
1 buidel (voorraad)
de spelregels

Korte beschrijving

Elke speler is herder van een kudde schapen van dezelfde kleur: zwart, geel rood of blauw. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren. De spelers passen elke beurt tegels aan elkaar, zodat een landschap ontstaat met weiden, dorpen en bossen. Zij proberen met de schapen in hun kleur een zo groot mogelijk omheinde weide te maken, waar hongerige wolven niet bij kunnen. Weiden worden door hekken en bossen omringd. Door het toedoen van de andere spelers ontstaan per kleur meerdere kleine weiden. Echter alleen schapen in de grootste omheinde weide leveren uiteindelijk punten op. De spelers verdienen bonuspunten door vroegtijdig te stoppen.

Spelervaring

Er wordt begonnen met de starttegel met het dorpsplein in het midden op de tafel te leggen. De spelers kiezen elk een kleurtegel met vraagteken maar houden de kleur nog geheim. Deze kleur toont namelijk de kleur van de schapen die je moet verzamelen. Elke speler trekt nog 4 tegels uit de buidel (starthand).

Vanaf dan legt elke speler om beurt een tegel. Die moet echter precies passen aan de tegel waar je deze wilt aanleggen. Dus aan de starttegel moet minstens één zijde met een dorp aanwezig zijn. Wanneer je een tegel gelegd hebt mag je uit de buidel een tegel trekken en bij je hand voegen.

Let op, het kan zijn dat de tegel die je wil afleggen aan meerdere tegels grenst. Dan zal je tegel aan alle zijden moeten overeenkomen met de tegels die er al liggen. Je mag dan wel zoveel nieuwe tegels trekken uit de buidel als er grenstegels liggen aan je afgelegde tegel. Zo vergroot je het aantal tegels in je hand en natuurlijk ook je mogelijkheden.

Wanneer bekent men kleur? Je mag dat op elk moment in het spel doen, zelfs al ben je niet aan de beurt. De kunst is om lang genoeg te wachten en je tegenstrevers in het ongewisse te laten. Na het afleggen van je tegel met vraagteken ontvang je de herdertegel zodat de andere spelers blijven  zien welke kleur je hebt.

Er zijn echter nog 2 tegels die je buiten je beurt mag leggen: wolven en jagers.
Wolven azen op schapen. Een wolf in een bos bedreigt alle weiden die aan het bos grenzen. Zolang de wolf er is kunnen met deze weiden geen punten gescoord worden.
Jagers verjagen wolven. Een speler maakt een wolf onschadelijk door een jager er bovenop te leggen of deze preventief in een bos te plaatsen. Er kan dan geen wolf meer in het bos worden gelegd.

Het spel eindigt als de buidel (voorraad) leeg is, maar de spelers kunnen doorspelen met de tegels in hun hand. Een speler mag ook eerder stoppen als hij denk dat hij zijn situatie niet meer kan verbeteren. De spelers die het aandurven om eerder te stoppen krijgen bonyuspunten.

In het spel zit er natuurlijk een goede dosis geluk want je moet tenslotte je tegeltjes trekken uit de buidel. Als je de goede tegels niet trekt of niet op het juiste moment kan je moeilijk je weide uitbreiden en/of je tegenspelers blokeren. Je moet ook goed proberen te volgen wat de andere spelers aan het opbouwen zijn en voortdurend proberen in te schatten wat hun kleur is. Tijdig durven stoppen kan je 6 extra bonuspunten opleveren, maar als je te vroeg stopt kunnen de anderen nog verder spelen en hun weide uitbreiden.

Herders en schapen verzekert je veel speelplezier met telkens weer nieuwe en andere wendingen. Je haalt zeker meer uit het spel met 3 of 4 spelers dan met 2 spelers, want dan wordt het wel sneller duidelijk met welke kleur je tegenstrever speelt.

Markant detail...

Doordat de tegeltjes aan beide kanten bedrukt zijn met afbeeldingen is het belangrijk dat je ze juist in je hand legt. Anders krijgen de andere spelers zicht op je mogelijke volgende zetten, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. De kunst is dus om ze mooi als een boek in je handpalm te leggen zodat je er als het ware doorheen kan bladeren.

Links