Praktische info
- Spelsoort: Legspel
- Spelduur: 45'
- Aantal spelers: 2-6
- Leeftijd: vanaf 10 jaar
- Jaar van uitgifte: 2010
- Uitgegeven bij Alderac Entertainment Group (AEG)
- Auteur: Brent Keith
- Prijs: €
Eerste indrukken
Mooie doos met de stad van de toekomst als SF-coverprint. Het spelmateriaal oogt bijzonder mooi en de supergrote tegels vallen meteen op. Met een afmeting van 6,8 cm bij 6,8 cm vallen de stadstegels groot uit en geven een heel stevige indruk. Het tweede wat mij direct opvalt zijn de korte spelregels, niet meer dan een recto-verso A4tje. Hier verheug ik mij nog het meeste op, geen geworstel met Engelstalige spelregels. Na enkele minuten kan je reeds aan de slag. Wat moet een mens meer hebben...
Waardering
Originaliteit | Visuele afwerking | Speelplezier |
{extravote 1} | {extravote 2} | {extravote 3} |
Spelmateriaal
- 12 Tegels
- 6 x 15 gekleurde pionnen
- Spelregels
Korte beschrijving
Spelervaring
Voorbereiding
Het spel
- Neem een tegel uit je hand en plaats die open aan een andere tegel, de twee zijden moeten elkaar volledig raken (geen hoeken). Een buurtegel ligt dus horizontaal of vertikaal tegenover een andere tegel.
- Claim deze tegel door er een pion op te plaatsen.
- Voer de tekst op de tegel uit. Wanneer je een pion op een gedekte tegel plaatst voer je de tekst op de tegel onmiddellijk uit. Wanneer je een pion plaatst op een open tegel voer je de tekst NIET uit. Wanner de tekst bepaalt dat je een nieuwe tegel mag spelen voer je alle handelingen opnieuw uit.
- Als al je handelingen uitgevoerd zijn vul je je hand opnieuw aan tot 5 tegels. Wanneer je al 5 tegels hebt trek je er geen nieuwe.
- Uw beurt is nu volledig uitgevoerd en de volgende speler is aan de beurt.
De gebouwtegels
- Arboretum: u kunt maximaal 3 van uw pionnen van uw tegels terugbrengen naar uw hand.
- Bank: verwissel de pion van deze tegel met de pion van een tegel die u niet controleert.
- Factory: na het vullen van je hand deze beurt, neem nog 5 tegels en behoudt ze.
- Housing: plaats een van je pionnen op een lege tegel.
- Post Office: verplaats een tegel met alle pionnen erop naar een nieuwe locatie.
- ...
Een vertaling in het Nederlands met het volledig overzicht van de gebouwtegels vindt je op Boardgamegeek.
Einde van het spel
Hoe kan je dit spel winnen
- Een groep van 3 of meer tegels die je controleert door middel van pionnen levert het aantal punten op gelijk aan het aantal tegels in de groep. Opgelet: de aanlegregels moeten hierbij gerespecteerd worden, dus hoekverbindingen tellen niet mee.
Als meerdere spelers een pion hebben op dezelfde tegel controleren zij beiden deze tegel. - Tel de bonuspunten in de linkerbovenhoek van de tegels die je controleert.
- Voor elke zilverkleurige tegel krijgt je één punt
- Tel alles samen. De speler met de meeste punten wint het spel.
Mijn waardering
Infinite City is een interessant legspel. De spelregels zijn simpel, zodat je in enkele minuten al aan het spelen bent. Het spelmateriaal is stevig, maar de grote tegels zorgen er voor dat je wel wat plaats nodig hebt. Infinite City is een echt pestspel: terwijl je voortdurend probeert om je wijken zo veel mogelijk uit te breiden, wordt je langs alle kanten gesaboteerd. Hoe meer spelers aan het spel deelnemen hoe meer kans dat je plannen gedwarsboomd worden. Het spel verliest dus wel wat aan spanning wanneer je slechts met twee spelers aan de slag gaat. Een legspel waarbij je tegels van een stapel moet trekken geeft dat de factor geluk niet weg te denken is. Als je op het juiste moment de juiste tegels in je hand hebt kan je scoren. Krijg je de juiste tegel om de controle over de wijk van een tegenstrever te breken maar niet in handen dan is er frustratie. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de anderen te kijken. Let goed op wanneer je een pion verplaatst of een tegel verplaatst, dit kan je punten opleveren of punten kosten, afhankerlijk van de bonussen of de kleur van de tegels. Het Power Station is een zeer krachtige tegel: tegelinstructies kunnen deze tegel niet verplaatsen of hebben er geen invloed op, evenals op de aangrenzende tegels en op de pionnen die aan deze tegels verbonden zijn. het Power Station is dus een goede verdediging.
Infinite City is al bij al een leuk spel, maar er bestaan natuurlijk al zoveel legspellen. Het thema is wel origineel en het artwork is voortreffelijk.
Markant detail...
Charles Urbach is verantwoordelijk voor het mooie artwork van Infinite City. Wij kennen deze kunstenaar ook van andere spellen zoals bijvoorbeeld: Het Spel der Tronen, Magic the Gathering en The Legend of the Five Rings.
Links
- Website van de spellenfabrikant: AEG
- Bespreking op Boardgamegeek
- Bespreking op Spellenclub SpinLi