Praktische infoLooney_Bin

  • Spelsoort: kaartspel
  • Spelduur: 60 min
  • Aantal spelers: 3-7
  • Leeftijd: vanaf 9 jaar
  • Jaar van uitgifte: 2008
  • Uitgegeven bij Numbskull Games
  • Auteur: Patrick Stevens
  • Prijs: 29,99 $

Eerste indrukken

Ik kijk naar een donkere tekening van een verpleegster die klaarstaat om een angstige patient een serieuze spuit te  zetten. Op de achtergrond staat een groot gebouw dat uiteindelijk een psychiatrische instelling blijkt te zijn. Welke rare wezens zal ik hier nog aantreffen in dit gekkenhuis. De prachtige, doch  hoogst eigenaardige tekeningen op de doos van het spel tonen een tipje van de sluier. Numbskull Games, het logo met het doodshoofd met stetson en botten door de ogen. Is de uitgever, die tevens auteur is van het spel, ook een beetje ...?

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

SpelmateriaalLooneyBin2

  • 35 patiëntenkaarten
  • 90 actiekaarten (staff, doctor, e.a.)
  • symptomentegels
  • doos met 7 sets therapie fiches
  • Spelregels in het Engels

Korte beschrijving

Diagnoses vaststellen en zoveel mogelijk patiënten proberen te genezen, dat is het doel van het spel. U bevindt zich in een psychiatrische instelling met verschillende diensten (gangen). U staat aan het hoofd van zo'n dienst en zal proberen uw collega's van de andere diensten te overtroeven. je doet dit door zo snel mogelijk de juiste diagnose te stellen bij uw patienten en de geschikte therapie te vinden. Maar let op, uw collega's hebben hetzelfde objectief en gebruiken daarvoor niet altijd de properste middelen. Geen kans laten ze voorbijgaan om u stokken in de wielen te steken, patienten af te snoepen, zware gevallen door te schuiven, enz... En pas op dat uw dokters zelf niet gek worden van al dat gedoe! 

Spelervaring

Doel

Het spel eindigt wanneer een speler er in slaagt om 5 patiënten te genezen of wanneer zijn dienst leeg is. Hij mag zich de beste psychiater van de kliniek noemen.

Het spelmateriaal

  • Patiëntenkaarten. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 4 patiënten op zijn dienst. Leg deze open voor u neer. De resterende kaarten worden in een gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd.
  • Symptomentegels: Elke patiënt krijgt één gedekte symptomentegel. Deze tegels bevatten 3 therapieën. Alle kaartjes bevatten een unieke combinatie van 3 therapieën. Ook de rest van deze kaarten komen gedekt in het midden van de tafel.
  • Actiekaarten: Elke speler ontvangt aan het begin van het spel 5 actiekaarten. De kaarten beïnvloeden het spel constant en mogen gespeeld worden wanneer het kan.
  • Therapie fiches: er zijn 7 verschillende therapie fiches: hypnose, elektroshock, geneesmiddelen, dwangbuis, isoleerkamer, groepstherapie en frontale lobotomie. De fiches worden gesorteerd in het daarvoor voorziene bakje.

Het spel

  • De speler met het hoogste cijfer op de patiëntenkaarten mag beginnen. Daarna wordt er in de volgorde van de wijzers van het uurwerk gespeeld.
  • In zijn beurt mag de speler zoveel actiekaarten spelen als hij wil. En mag hij zoveel therapieën toepassen als hij wil tot zolang zijn therapieën succesvol zijn.
    • Actiekaarten: Je mag zoveel actiekaarten spelen als je wilt. De actiekaarten met de tekst "play any time" mogen ook gespeeld worden tijdens de beurt van een andere speler. Zij kunnen gespeeld worden als antwoord of reactie op een andere actiekaart, of zelf het effect ervan overnemen of neutraliseren. Zo kunnen aanvallen van andere spelers gecounterd worden. Het effect van de laatste kaart wordt eerst gespeeld. Actiekaarten gaan mee met een patiënt als deze van plaats verandert of het spel verlaat. 
    • Therapieën toepassen:  tijdens zijn beurt mag een speler therapieën toepassen tot zolang zij succesvol zijn. Hij legt hiervoor een therapie fiche op zijn symptomenkaartje, de speler links van hem kijkt of de therapie voorkomt op het symptonenkaartje. Indien ja, mag de speler een nieuwe therapie toepassen, indien neen dan wordt de fiche met het verbodsteken naar boven op de patiëntenkaart gelegd. Wanneer een patient drie succesvolle therapieën heeft wordt hij opzij gelegd (blijft bij de speler) en het symptomenkaartje wordt open in het midden van de tafel gelegd; zo kunnen de spelers zien welke combinaties al gepasseerd zijn.
  • Bij het beëindigen van zijn beurt neemt de speler een nieuwe actiekaart. Dat is meteen het signaal voor de volgende speler dat zijn beurt begint ...

Mijn waardering

Looney bin is een heel leuk deductiespel dat vooral met meerdere spelers tot zijn recht komt. Mijn eerste spelletje met drie spelers verliep niet zo vlot: er is nogal wat leeswerk op de actiekaarten als je ze voor de eerste keer ontdekt en sommige instructies zijn ook niet zo duidelijk (Engels) en kunnen voor discussie zorgen. Maar eens je wat beter weg weet met deze actiekaarten, dan gaat het spel direct een heel stuk vlotter.
Het artwork van The Looney Bin is in een zwart/wit Comic-stijl en nogal donker. En met donker bedoel ik niet meteen de kleur van de kaarten maar wel de stijl van de tekeningen. Je bent er voor of je bent er tegen, maar de patiënten, de staff en de dokters worden nogal extreem voorgesteld. Het leidt geen twijfel, in dit huis is iedereen gek. Het spelmateriaal was met enige moeite uit de stansen te krijgen, vooral de therapie fiches. De symptomenkaartjes zijn niet allemaal van dezelfde afmeting, wat een wat slordige indruk geeft. Zie ik hier enige vorm van amateurisme? en niet de perfecte afwerking van de grotere uitgevers. Tot op het einde van het spel is het niet mogelijk om te voorspellen wie er gaat winnen, wat het spel meteen boeiend blijft houden. 
Kortom, ik vind The Looney Bin een heel leuk spel voor meer dan vier spelers met spanning en plezier tot op het einde.

Markant detail...

The Looney Bin heeft ondertussen een uitbreiding "The Nord Wing". Bij deze uitbreiding groeit de psychiatrische kliniek met 27 Patiënten, 36 Satf- actiekaarten, en ook verschillende symptomenkaartjes en therapieën. het spel zal dan kunnen gespeeld worden met 3 tot 10 spelers, wat het tot een echt partyspel maakt.

Links