Praktische infoMoord_in_Maanlicht

  • Spelsoort: deductiespel
  • Spelduur: 30'
  • Aantal spelers: 2 (teams)
  • Leeftijd: 8+
  • Jaar van uitgifte: 2008
  • Uitgegeven bij University Games
  • Auteur: 
  • Prijs: 24,95 €

Eerste indrukken

Toen ik het spel voor het eerst ontdekte via internet was ik meteen gecharmeerd. University Games heeft er werk van gemaakt. Zeer mooi artwork maakt het spel visueel heel aantrekkelijk. Een spel met een eigen website, een promofilmpje, niets is aan het toeval overgelaten.
Wanneer ik de doos open valt mijn mond open, ik zie een praktisch klasseersysteem voor de meer dan 300 kaartjes, hier kunnen andere uitgevers een puntje aan zuigen.  De kaartjes zijn mooi, blinkend, heel het spel nodigt uit om gespeeld te worden, dus waarom wachten ...

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

SpelmateriaalMoordinmaanlicht_kaartjes_1

  • 3D-villa (2 houders, 1 trap, 1 villakaart)
  • 312 Kaarten
    • 78 x Verdachte (13 x 6)
    • 78 x Methode
    • 78 x Motief
    • 78 x Plaats
  • 24 Nummerfiches
  • 2 Puntentellers

Korte beschrijving

Een vreemd gezelschap meldt zich op een regenachtige avond bij Villa Maanlicht. Ze hebben allen een mysterieuze uitnodiging gekregen waarin werd gevraagd zich op deze geheimzinnige locatie te melden. Vlak na aankomst, klinkt plots een akelig geschreeuw. Een onbekende man ligt wezenloos op de grond ... dood. Men kijkt elkaar vragend en argwanend aan. Wie uit dit gezelschap is de dader van deze grwuelijke moord?
Kruip in de huid van de rechercheur en beantwoord vier vragen:
  • Wie is de moordenaar?
  • Hoe werd het slachtoffer vermoord?
  • Met welke reden?
  • Waar gebeurde de moord?

Spelervaring

Doel van het spel

Los de moord op door de juiste combinatie te ontdekken van verdachte, methode, motief en plaats.

Voorbereiding

Monteer alle onderdelen.
Elke speler of elke team kiest een puntenteller en plaatst die beneden aan de trap.
Sorteer alle kaartjes per categorie.
Plaats de villa zó dat slechts één speler de achterkant van de villa kan zien.

Het spel

Wanneer ik hieronder over een speler schrijf kan dit evengoed een team van meerdere spelers zijn.
Speler A creëert een moordscène door van elke categorie één kaartje te kiezen en plaatst deze achter de villa, uit het zicht van de andere speler.
Speler B probeert de moord op te lossen door te raden welke scène speler A bedacht heeft. Hij kiest van elke categorie een kaartje en plaatst dit op de onderste trap (volg de voorziene kleuren).
Speler A kijkt na elke beurt hoeveel kaartjes speler B juist heeft geraden. Naast de trap plaatst hij het overeenkomende nummerfiche (bijvoorbeeld: voor één juist kaartje plaatst hij de nummerfiche 1).
Op basis van deze aanwijzigingen probeert speler B zo snel mogelijk de moord op te lossen door steeds andere scènes samen te stellen.
Zodra team B de moord heeft opgelost en dus de juiste combinatie heeft gevonden worden de punten verdeeld en aangeduid met de puntentellers op de trap. Enkel de speler die de moord probeert op te lossen verdient punten.
Daarna wissel de spelers, de speler die de moordscène plaatste wordt nu de rechercheur en omgekeerd.

Mijn waardering

Moord in Maanlicht doet mij aan enkele andere spellen denken. 'Mastermind' omwille van het spelconcept, 'Wie is het' en 'Cluedo' omwille van het thema. Maar het is wel verschillend van deze andere deductiespellen. Mastermind had iets meer diepgang omdat je naast de juiste kleuren ook nog de juiste plaats van de pionnen moest vinden.
Het zeer mooie artwork werkt als een magneet. Daar waar het spel opduikt bij demo's of spellenbeurzen (bijvoorbeeld op Spel 2010) zijn er ook altijd geïnteresseerden te vinden in alle leeftijdscategorieën. Er is dan ook heel wat werk besteed aan de promotie en de bekendmaking van het spel. Het spel speelt dan ook een stuk vlotter dan Mastermind en is heel wat visueler afgewerkt, en vooral niet zo'n gefoefel met kleine pionnetjes. Het thema maakt het dan weer een stuk interessanter en spannender. Ik verkies zo'n spel in plaats van een abstract spel, al is het verschil niet zo groot natuurlijk. De jongsten onder ons zullen wat liever een moord oplossen, dan een code te moeten zoeken bestaande uit gekleurde pionnetjes. Maar genoeg vergeleken met andere spellen, ...
Tot besluit: Moord in maanlicht is heel goed geschikt als familiespel, waarbij twee teams worden gevormd die het tegen elkaar opnemen. Zo kunnen al vrij jonge kinderen aan het spel deelnemen. Het speelt heel vlotjes, maar veel diepgang moet je niet verwachten. Je kan de spelregels met betrekking tot de score zelf aanpassen in functie van je beschikbare tijd. Moord in Maanlicht is een eenvoudig deductiespel dat wellicht door de prachtige vormgeving meermaals op de spellentafel zal verschijnen.

Markant detail...

De titel van het spel deed bij mij een belletje rinkelen. 'De Cock en de moord bij maanlicht' is een boek geschreven door Albert Cornelis 'Baantjer'. Het is een boek uit een hele serie die zeer bekend is door de tv-serie 'Baantjer'. Het boek kreeg de titel omdat alle moorden in het verhaal bij maanlicht werden gepleegd.

Links