Praktische info
- Spelsoort: bordspel
- Spelduur: 30'
- Aantal spelers: 2
- Jaar van uitgifte: eeuwenoud bordspel!
- Uitgegeven bij Senet
- Prijs: 25 €
Eerste indrukken
De houten speeldoos oogt bijzonder fraai dankzij o.m. de hiërogliefen die de buitenkant sieren. Er is een bijzonder handig opbergvak binnenin zodat het spel echt weinig plaats inneemt. De houten werpstokjes die de klassieke dobbelsteen vervangen, verhogen het gevoel van mysterie dat rond dit spel lijkt te hangen als je de houten doos bekijkt en vastneemt. Je krijgt sowieso zin om op ontdekking te gaan!
Waardering
Originaliteit | Visuele afwerking | Speelplezier |
{extravote 1} | {extravote 2} | {extravote 3} |
Spelmateriaal
- Speelbord
- De spelregels
- 4 houten werpstokjes
- 10 pionnen in 2 kleuren
Korte beschrijving
Het speelbord is verdeeld in 3 lijnen van elk 10 velden. Elke speler start met 5 pionnen die in een bepaalde rangorde staan opgesteld. Via de werpstokjes breng je je pionnen in beweging. Daarbij moet je opletten voor enkele valkuilen - het waterveld bijvoorbeeld! - en bovendien bieden de spelregels enkele tactische mogelijkheden om het je tegenstander lastig te maken om zijn pionnen voorbij de jouwe te loodsen. Diegene die zijn 5e pion het eerst tot aan het 30e veld brengt, wint het spel!
Spelervaring
De spelregels zijn niet ingewikkeld en je kan al na enkele minuten aan de slag. Tijdens elke beurt wordt er gegooid met de 4 werpstokjes. 1 witte zijde betekent dat je één pion één veld vooruit mag zetten. 2,3 of 4 witte zijdes brengen je pion uiteraard nog verder. Komen de stokjes alle op hun zwarte zijde terecht, dan heb je 6 gegooid. Het getal 5 komt niet voor tijdens het gooien. Het gooien zelf voelt aanvankelijk ongemakkelijk maar gaandeweg voel je toch de gewenning en de opwinding groeien. Want je moet weten dat dit spel al door de oude Egyptenaren werd gespeeld waardoor het zelfs ouder is dan het schaakspel!
Je kan geen twee pionnen op hetzelfde veld plaatsen. Wie dus tijdens zijn beurt op een veld komt dat al door de tegenstander werd bezet, verwisselt gewoon de beide pionnen van plaats. Al van bij de eerste beurt is het dringen om voorbij de tegenstander te raken en het is lachen geblazen als je hem/haar een hak kan zetten. Bovendien kan je dammen opwerpen - twee of drie pionnen van dezelfde kleur achter elkaar - waardoor de tegenstander deze pionnen niet kan aanvallen en/of er niet kan overspringen. Een tip is dus om de eigen pionnen gegroepeerd te laten marcheren eens je voorbij de vijand bent geraakt. Op het eind kan je je pion in veiligheid brengen op enkele velden die je tegenstander niet kan aanvallen.
Conclusie: je kan onmiddellijk aan de slag dankzij de eenvoudige spelregels. De mooie uitvoering van het spelmateriaal in combinatie met enkele tactische spelmotieven maakt dat Senet een verrassend fris familiespel kan genoemd worden. Ideaal voor mensen die in het weekend of op vakantie een half uurtje pretentieloze ontspanning wensen!
Markant detail...
Er werden van dit spel twee exemplaren teruggevonden in de tombe van farao Toetanchamon. Om u maar te zeggen dat er ons in deze al miljoenen speelvogels zijn vooraf gegaan! Het spel is de voorloper van het huidge backgammon.
Links
- Website van de spellenfabrikant: Senet
- Bespreking op Boardgamegeek
- Bespreking op Spellenclub 13