Praktische info
- Spelsoort:bordspel
- Spelduur: kwartier tot een half uur
- Aantal spelers: 2-4
- Jaar van uitgifte: 1999
- Uitgegeven bij Goliath
- Prijs: 30 €
Eerste indrukken
Dit spel is verrassend eenvoudig uit te leggen - de eenvoud van het spel is in prachtig contrast met de tactische mogelijkheden van dit spel, al speelt een zekere geluksfactor absoluut mee.
Waardering
Originaliteit | Visuele afwerking | Speelplezier |
{extravote 1} | {extravote 2} | {extravote 3} |
Spelmateriaal
In de doos vind je een zwart zakje met daarin 84 stenen, een spelbord (dat uit twee delen bestaat en in elkaar geklikt moet worden) en een meertalige handleiding.
Elke steen toont een "waterweg" met drie mondingen: soms staan die alle drie aan één zijde, soms langs twee zijden, soms ook langs drie zijden.
Korte beschrijving
Principieel zijn er twee "partijen" : de ene partij probeert op het bord stromen aan te leggen in de oost-west richting, de andere in de noord-zuid richting. Je probeert zo veel mogelijk stromen te laten uitmonden aan jouw twee zijden van het spelbord terwijl je probeert de tegenspeler tegen te werken. Hierbij moet je de blokjes zodanig tegen elkaar leggen dat stromen (witte lijntjes) op elkaar aansluiten en niet doodlopen op een andere tegel.
Met vier spelers werk je dus per twee samen om dit doel te bereiken.
De eerste steen wordt in het midden gelegd (aangeduid), volgende stenen moeten minstens met één vlak een andere steen raken, en de stromen moeten natuurlijk overal aansluiten. Elk om beurt neemt één steen uit de stoffen zak en legt die onmiddellijk op het spelbord.
Voor de puntentelling wordt het aantal stromen die het spelbord raken aan één zijde vermenigvuldigd met het aantal stromen die de andere zijde raken. (Sommige punten hebben dubbele waarde). Het is dus van belang om aan beide zijden punten te halen (vermenigvuldigen met nul levert géén punten op!)
Speel je met drie, dan kun je kiezen: ofwel speel je twee tegen één, ofwel is één speler "saboteur" en die is dan gewonnen als niemand voldoende stromen gehaald heeft. De spelregels voor deze variant staan ook duidelijk uitgelegd in het boekje.
Er is een variant mogelijk waarbij de geluksfactor een tikkeltje naar beneden gaat en waarbij strategisch spel iets belangrijker wordt. Ook hiervoor verwijs ik je graag door naar het spelboekje.
Spelervaring
Dit is een leuk spel om zo even tussendoor te spelen. Het ligt wat in de lijn van spellen als Triomino's en Rollit waarbij een eenvoudig concept en ruimtelijk inzicht de principiële elementen zijn.
Markant detail...
Tayü was een mythologische Chinese figuur die China redde van overstromingen door irrigatiekanalen te bouwen.
Links
- Website van de spellenfabrikant: Goliath
- Bespreking op BoardGameGeek
- Bespreking op Truus & Truus.