urPraktische info

  • Spelsoort: bordspel, race-spel of tactisch spel
  • Spelduur: 30'
  • Aantal spelers: 2
  • Jaar van uitgifte: -2500 VC ???
  • Uitgegeven bij Senet
  • Prijs: spel geschonken door Senet

Eerste indrukken

Pracht van een speldoos, mooi versierd met kleurrijke hierogliefen. Op de bovenkant van de speldoos staan allerhande symbolen die, behalve de rozet, vooral in het tactische spel aan bod komen. Het spelconcept lijkt zeer eenvoudig, maar toch eerbied voor de respectabele leeftijd van het spel.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
{extravote 1} {extravote 2} {extravote 3}

Spelmateriaal

  • Speelbord alias opbergdoos
  • 7 schijfjes per speler (witte en zwarte)
  • Pyramide dobbelstenen, 4 per speler
  • Spelregels (voor het racespel en voor het tactische spel)

Korte beschrijving

Ur is een racespel, het is dus de bedoeling om met je 7 stenen een bepaald traject over het spelbord af te leggen. De speler die daar als eerste in slaagt is de winnaar.

Om te bepalen wie begint, wordt er om beurt gegooid. Wie eerst 1 gooit mag beginnen en een eerste blank schijfje op het bord plaatsen. Deze speler blijft spelen met de blanke schijfjes. De andere speler speelt met de zwarte schijfjes.

Om de beurt gooien de spelers met de 4 dobbelstenen. De witte puntjes geven aan hoeveel zetten je voorwaarts mag. Als je één gooit of op een rozet landt mag je nog een keer gooien.

Indien een vak bezet is door een schijfje, mag dit vak niet ingenomen worden, behalve wanneer dit vak een schijf van een tegenstander bevat of wanneer het vak een rozet is. In het eerste geval wordt de schijf van de tegenstander van het bord genomen en moet die opnieuw beginnen. In het tweede geval mogen meerdere schijven geplaatst worden op de rozet (de rozetten zijn beschermd).

Men moet altijd vooruit zetten. Indien geen enkel schijfje vooruit kan verplaatst worden, is de zet voorbij.

Om een volgende schijf op het bord te plaatsen, moet er 1 gegooid worden. Men mag meerdere schijven tegelijkertijd op het bord hebben (witte én zwarte).

Op het einde van het pad moet het gepaste aantal ogen gegooid worden om uit te zijn. Indien dit niet het geval is, blijft het schijfje staan en wordt een ander schijfje verplaatst.

Als man 0 gooit, is de beurt voorbij.

Spelervaring

Ur is een prachtig spel qua vormgeving. Het feit dat je een spel speelt dat eeuwen geleden door onze voorvaderen werd gespeeld doet toch iets. Maar eerlijkheid gebied mij om het spel toch op zijn spelwaarde te beoordelen. Ur is een klassiek racespel. In onze kindertijd speelden wij al verschillende vormen van zulke spellen. Door de mooie vormgeving van de doos zijn de eerste spelletjes wel uniek. Maar na enkele spellen is het nieuw er af. Er zit niet zoveel spanning en variatie in het racespel. De geluksfactor is enorm hoog en het stoort geweldig als je maar niet kan starten omdat je geen één gooit terwijl je vol frustratie je tegenspeler ziet voorsprong nemen. Dus na enkele spelletjes hebben wij die spelregel al aangepast. Na een aantal spelletjes op een harde tafel gaan de witte stippen van de kegeltjes. Een likje witte verf kan het probleem oplossen en op een matje gooien voorkomt dit euvel.

Het toegevoegde strategische spel zorgt ook niet voor het hoogste spelplezier. De spelregels hoorden niet bij het originele spel en lijken mij hierdoor een beetje gemaakt. Het duurt ook even voor je alle regeltjes waaraan je moet voldoen door hebt. Vier op een rij met dobbelstenen?

Besluit: prachtig spel, eerbied voor de geschiedkundige waarde. niet voldoende spelplezier door een te hoge geluksfactor. liefhebber van racespellen en abstracte denkspelletjes zullen zeker aan hun trekken komen.

Markant detail...

Van 1922 tot 1934 leidde de Britse archeoloog Sir Leonard Woolley opgravingen rond de bijbelse stad Ur in Mesopotamië, in het huidige Irak. Hij ontdekte daar 1850 graven, waaronder 17 koninklijke, daterend rond 2600 AC. In die koninklijke graven werden een paar bordspelen ontdekt waarvan het bekendste in het British museum in Londen staat. Het is één van de mooiste en markantste spelen van de oudheid. Ur is een replica van dat spel.

Links