Havana

Praktische infoHavana

 • Spelsoort: Kaartspel
 • Spelduur: 30' à 45'
 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: 10+ jaar
 • Jaar van uitgifte: 2010
 • Uitgegeven bij 999 Games
 • Auteur:  Reinhard Staupe
 • Prijs:  30,00 €

Eerste indrukken

Ik had al heel wat over Havana gelezen. Ik heb iets met kaartspellen de laatste tijd, en dan vooral die spellen waar ieder over een zelfde set kaarten beschikt. De tekening op de doos komt wat sober over, maar is opgebouwd in de tijdsgeest van het Cuba midden 20ste eeuw. Het openen van de doos was voor mij een hele ontgoocheling. Eén groot opbergvak, dus geen vakjes voor het opbergen van de onderdelen, en als je het lijstje bekijkt met de vele kleine onderdelen dan vind ik dat een teleurstelling. Dus ik moet op zoek naar zakjes en elastiekjes om alles wat bij elkaar te houden tijdens het maandelijkse transport naar de spellenavond van Spelcarrousel. Maar je kan ook al het materiaal in de bijgeleverde buidel steken en de doos gewoon thuislaten, zo wordt het een ideaal reisspel. Viva la Revolution lees ik op de achterkant van de doos, en denk, laat de revolutie maar beginnen.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

SpelmateriaalIMGP0552_1

 • 80 bouwmaterialen
  (baksteen, zandsteen, klei, glas, puin)
 • 4 sets van 13 actiekaarten
 • 4 sets van overzichtskaarten
 • 36 gebouwen
 • 1 buidel
 • 60 munten
 • 15 werkmannen
 • de spelregels

Korte beschrijving

Spannend kaartspel over de wederopbouw van de hoofdstad van Cuba. Wie als eerste een bepaalde hoeveelheid gebouwen neerzet, wint dit fascinerende familiespel. 
Iedere speler heeft een gelijke set van 13 actiekaarten. Er zijn kaarten om bouwmaterialen, werkmannen of peso's te pakken, maar je kunt ook andere spelers bestelen of je daar juist tegen beschermen. In de eerste ronde speel je twee actiekaarten die zowel de beurtvolgorde als de uit te voeren acties bepalen. Vanaf de tweede ronde vervang je één van de twee door een nieuwe actiekaart. Zo kun je voor jou gunstige kaarten vaker achter elkaar gebruiken. 
Na het uitvoeren van je acties mag je gebouwen kopen. Daar heb je werkmannen, bouwmaterialen, peso's en/of de Architect voor nodig. Je hebt de keuze uit een gedeelte van de gebouwen die op tafel liggen. Elk gebouw is een aantal punten waard. Wie als eerste het gevraagde aantal punten heeft, wint het spel.

Spelervaring

Doel van het spel

Als eerste een aantal gebouwen  verwerven. Deze gebouwen leveren je overwinningspunten op die in functie van het aantal deelnemers bepalen wanneer er een overwinnaar is.
 • Bij 2 spelers: 25 punten
 • Bij 3 spelers: 20 punten
 • Bij 4 spelers: 15 punten

Voorbereiding

Alle bouwmaterialen gaan in de buidel. De peso's en de werkmannen worden ook klaargelegd.
De 36 gebouwen worden geschud, en er worden er 12 opengelegd in het midden van de tafel (in twee rijen). De rest gaat als gedekte stapel in de algemene voorraad.
Trek 3 stuks bouwmaterialen en neem 4 peso's en leg deze bij gebouwen.
De spelers nemen de actiekaarten en de 2 overzichtskaarten
Iedere speler trekt één bouwmateriaal en twee peso's.

Het spel

Elke ronde bestaat uit 3 fasen:
 1. twee acties uitvoeren en gebouwen kopen
 2. Aanbod aanvullen
 3. Nieuwe actiekaarten spelen
De eerste ronde speelt elke speler twee actiekaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Alle spelers draaien tegelijkertijd hun beide kaarten om. Het getal dat door de beide actiekaarten gevormd wordt, bepaalt de speelvolgorde. De actiekaart met het laagste cijfer wordt links gelegd, het hoogste cijfer rechts.  
  
Fase 1: Acties uitvoeren en gebouwen kopen. Elke speler voert de acties van zijn kaarten uit in willekeurige volgorde. Let op de meeste actiekaarten moeten verplicht uitgevoerd worden.
Hij mag daarna zoveel gebouwen kopen als hij kan betalen, door het inzetten van bouwmaterialen, peso's of werkmannen, of een combinatie hiervan. Men mag slechts de buitenste gebouwen gebruiken van de 2 rijen. Na een aankoop komen natuurlijk steeds andere gebouwen vrij. Liggen er nog slechts 2 gebouwenkaarten in een rij dan wordt deze rij onmiddellijk aangevuld. De twee resterende gebouwen komen aan de buitenkant en 4 nieuwe kaarten komen ertussen te liggen.
    
Fase 2: Aanbod aanvullen: leg 3 peso's uit de algemene voorraad op de tafel en trek 3 stuks bouwmaterialen uit de buidel en leg deze ook bij de rest op de tafel.
   
Fase 3: Nieuwe actiekaart: Vanaf de 2de beurt wordt er slechts één nieuwe actiekaart in het spel gebracht. Elke speler kiest één kaart die hij wil vervangen en legt er de nieuwe actiekaart gedekt bovenop. Na het gelijktijdig omdraaien gaat de oude actiekaart op de aflegstapel van de speler.
   

Mijn waardering

Havana is een heel leuk en vlot kaartspel. De spelregels zijn vrij beperkt, goed en duidelijk uitgelegd. Je moet natuurlijk de kaarten van je deck wat leren kennen. Dus de eerste keer dat je het speelt zal je de toelichting op de actiekaarten (laatste Blz van de regels) niet te ver weg moeten leggen en regelmatig moeten doorlezen. Na een of enkele spelletjes kom je er achter dat alles eigenlijk op de kaarten, en op de gebouwkaarten staat en kan je de regels gerust wegbergen. Je zal dan volop van het spel kunnen genieten.
Alhoewel er in Havana wel tactisch moet gespeeld worden heb je een aantal dingen toch helemaal niet in de hand. Zo kan het zijn dat je verwoed bezig bent met werkmannen te verzamelen, terwijl die gebouwkaart voor je neus wordt weggekaapt en er een hele tijd geen nieuwe meer verschijnt waarvoor je werkmannen nodig hebt. Idem wat de grondstoffen (de verschillende gekleurde blokjes) of de architect betreft. Dus de geluksfactor is toch niet te onderschatten, zoals de gebouwkaarten die willekeurig worden getrokken uit de buidel.
Mensen die graag spellen spelen waar zij hun tegenstrevers kunnen kl...ten zitten wel goed met dit spel. Zolang je het gebouwenkaartje niet bezit en vóór je ligt ben je nooit zeker: je geld kan gestolen worden, men gaat er met je grondstoffen vandoor, je krijgt bezoek van de belastinginner of je krijg een bouwverbod. Op een totaal van 13 actiekaarten zijn er 4 waarmee je iemand anders stokken in de wielen kan steken. Gelukkig is er ook een kaart om je te beschermen tegen al dit onheil. De keuze van de kaarten waar je je acties mee gaat uitvoeren is dus belangrijk en je zal dikwijls geconfronteerd worden tussen de keuze voor de acties zelf of voor je startpositie, want met 4 spelers wordt deze wel heel belangrijk. 
Ik heb het al gezegd, ik ben wel te vinden voor kaartenspellen met het eigen 'deck'principe. Ik vind in dit spel ook voldoende interactie tussen de spelers. Het is belangrijk om goed te kijken waar de anderen mee bezig zijn om hier voldoende stoorzender te kunnen spelen en het pleit in jouw voordeel te beslechten.
Klein minpuntje tenslotte is de doos zonder sorteervakken, maar je kan zoals reeds gezegd al het spelmateriaal in de buidel stoppen en de doos gewoon thuis laten.

Markant detail...

De Cubaanse Revolutie was een revolutie in de eilandstaat Cuba. De revolutie werd geleid door Fidel Castro en zijn 'Revolutionaire Beweging van de 26ste juli' en eindigde  in januari 1959 na de val van dictator Batista.

Links