Santoska

Praktische infoSantoska3

 • Spelsoort: kaartspel
 • Spelduur: 30' - 60'
 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: 6+
 • Jaar van uitgifte: 2005
 • Uitgegeven bij Dali productions BV
 • Auteur: Hans van der Veen
 • Prijs: 14 €

Eerste indrukken

'Amigo's en desperado's". Hebben jullie genoeg pit in je lijf? Santos daagt jullie uit. Laat je hersens kraken. Ik ben scherp! Jij ook?
Voor mij ligt een metalen doosje. Ik zie een Mexicaans typetje dat precies recht uit een western komt gestapt. Ik krijg bijna spontaan de smaak van Tequilla in de mond. In het doosje liggen 2 hoopjes kaarten, de meeste met cijfers, maar het ongure mannetje komt ook een aantal keren voor. Ik denk spontaan aan poker, maar kom bedrogen uit. Santoska lijkt een geheugenspelletje te zijn.

Waardering

Originaliteit Visuele afwerking Speelplezier
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Spelmateriaal

 • spelregels
 • 104 speelkaarten
  • Kaarten in met een cijfer van 0 tem 8, 10 en 15, 4 van elk cijfer en in 2 kleuren
  • SANTOS-kaarten, very special, één kaart staat voor 5 strafpunten, maar meerdere kaarten leveren je bonsupunten op die je van het totaal kan aftrekken
 • ARRIBA-kaarten, hiermee ga je naar het volgend level
 • STOP-kaarten, hiermee beeindig je een spelronde

Korte beschrijving

Waar draait het in Santoska allemaal om? Je moet zo min mogelijk strafpunten krijgen. Heb je meer dan 100 strafpunten, dan ben je uitgeschakeld. De andere spelers gaan door totdat er één als laatste overblijft. De speler met minder dan 100 strafpunten is de winnaar. Maar ... als één van de spelers precies 100 strafpunten weet te behalen tijdens het spel is deze de winnaar.

Spelervaring

Het spel
Voorbereiding:
Leg 2 rijen van 3 kaarten blind voor iedere speler neer en maak een trekstapel met de overige kaarten. De onderste rij is level 1, de bovenste rij is level 2.
Draai de eerste kaart van de trekstapel om.
bestuudeer allemaal tegelijk de kaarten van level 1, maximaal 3 seconden, en probeer deze te onthouden.
 
Het spel:
Als het uw beurt is mag je een kaart ruilen. Je kunt een open kaart nemen of een van de trekstapel. Kun je niets met deze kaart doen, leg ze dan op de aflegstapel.
Als je tevreden bent over level 1 roep dan luid: 'ARRIBA' en leg je de arribakaart ernaast. Je gaat nu verder met level 2.
Opgelet, de kaarten van level 2 heb je niet op voorhand kunnen zien. door te ruilen weet je na een tijdje welke kaarten er liggen.
 
Punten scoren:
De cijfers op de kaarten zijn de strafpunten die je krijgt op het einde van het spel. Maar je kunt tijdenshet spel deze strafpunten opheffen.
Als twee of meer kaarten met hetzelfde cijfer naast elkaar liggen heffen deze elkaar op. Een kaart levert dus alleen strafpunten als ze alleen ligt.
Een Santos-kaart levert 5 strafpunten op. Maar als je meerdere Santos-kaarten hebt die naast of boven elkaar liggen dan kun je bonuspunten verzamelen.
 
Einde van een ronde:
Je bepaalt zelf wanneer je stopt. natuurlijk probeer je zo weinig mogelijk strafpunten te hebben, of in te schatten wat de stand van zaken is bij de tegenstrevers. Je roept 'stop' en legt de stopkaart naast je neer.  De andere spelers mogen nog één kaart ruilen.
Daarna worden de strafpunten geteld en alle rondes worden bij elkaar opgeteld.
Einde van het spel:
Ga je over de 100 punten, dan ben je uitgeschakeld en speel je niet meer mee. Blijf je als laatste over dan ben je de winnaar. Maar als iemand juist 100 strafpunten heeft eindigt het spel meteen en is hij de winnaar.
 
Moeilijkheidsgraad:
Je hebt verschillende spelmogelijkheden met steeds een hogere moeilijkheidsgraad.
2 levels tot 4 levels
3 tot 5 kaarten per level
maar een goede raad, begin bij de laagst moeilijkheidgraad en voer die langzaam op!
Mijn ervaring

Het spelmateriaal is mooi en stevig. Op het doosje zou wat meer spelinformatie mogen staan. Zo heb ik wel een tijdje moeten zoeken op internet om de ontwerper en de uitgever te kunnen terugvinden. De leeftijd van 6+ die op het doosje wordt vermeld moet je met een korrel zout nemen. 8+ lijkt mij al wat redelijker. Santoska is een geheugenspelletje dat je toch heel wat plezierige momenten kan bezorgen. Door de weinige maar duidelijke spelregels is het spel heel snel uitgelegd. Dit spel moet je niet spelen als je snel bent afgeleid, want dan ben je even snel je kaartencombinatie vergeten. Ik speel dit spel dus liefst rustig thuis, tenminste als ik wil winnen. De kunst van dit spel is om op het juiste moment te beslissen om te stoppen. Het ARRIBA geroep zorgt voor enige nervositeit bij de tegenspelers, maar let op, houd je gedachten erbij. Bij dit spel hoort een goede dosis geluk, je moet namelijk wel op het juiste moment de juiste kaarten trekken. Je weet nooit of je aan de winst bent, want overwacht kan iemand juist 100 punten halen en wint hij het spel, tewijl jij dacht dat je er goed voorstond. Het spel laat zich ook goed spelen met 2 spelers, de 'stopkaart' verliest dan wel haar functie. Santoska is een goede geheugentrainer met een heel goede dosis ammusement.

Markant detail...

Zowel in het doosje als op de website wordt je verwezen naar de missie: "Red de koraalriffen" U redt mee! Van elk gekocht Santoska spel gaat er een bijdrage naar de 'Save the Coral Foudation'. Als wij al spelend iets kunnen doen aan de bescherming van het milieu, laat Santoska dan maar komen...

Links